in

1e kamer stemt in met donorwet, ALLE Nederlanders voortaan automatisch donor

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Dat betekent dat alle volwassen Nederlanders voortaan automatisch orgaandonor zijn, tenzij hij of zij expliciet aangeeft dat niet te willen.

Uit een spannende hoofdelijke stemming bleek dat 38 Eerste Kamerleden voor de nieuwe donorwet zijn, 36 senatoren stemden tegen.

Dijkstra wil er met de nieuwe wet voor zorgen dat meer mensen hun organen afstaan voor donatie. Jaarlijks overlijden er 150 mensen die wachten op een donor.

Lees ook  Lichaam dode baby aangetroffen op balkon in Schiedam!

‘Ja, tenzij

‘Het donorsysteem verandert van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, tenzij’. Dat betekent dat volwassen Nederlanders automatisch orgaandonor worden, tenzij daar expliciet bezwaar tegen is gemaakt. Wanneer er geen keuze wordt gemaakt, wordt automatisch geregistreerd dat je ‘geen bezwaar’ hebt tegen donatie van jouw organen.

In het huidige systeem moeten nabestaanden – in het geval er geen keuze geregistreerd is – die keuze voor hun overleden naaste maken. Het nieuwe voorstel beoogt de nabestaanden ook het laatste woord te geven, maar hoe dat er precies uit komt te zien, zal nader worden uitgewerkt.

Lees ook  10-jarige houdt mogelijke ontvoerder tegen – nu wil politie dat meer families “de code” leren

De nieuwe wet gaat naar verwachting rond 2020 in.

Zoek je een goedkope woning? – Dit huis is in 6 uur gebouwd en kost €26.500

Oud-premier Ruud Lubbers op 78-jarig leeftijd overleden