in

11 schadelijke voedingsmiddelen die je je hond nooit moet laten eten

Ze zijn super lief en knuffelbaar, je kan er mee spelen en ze helpen mensen met allerlei klusjes. De hond is niet voor niets de beste vriend van de mens. We willen onze trouwe viervoeters daarom zo goed mogelijk verzorgen en verwennen zodat ze maar lang bij ons mogen blijven.

Maar je moet wel opletten wat je allemaal aan je hond voert want niet al het voedsel wat voor ons goed is, is ook goed voor je hond. Er zijn zelfs voedingsmiddelen die dodelijk zijn voor honden of die ze ernstig ziek kunnen maken. Lees hier welke 11 voedingsmiddelen je nooit aan je hond moet voeren. Nummer 7 had ik zelf nooit verwacht!

1. Chocolade

De meeste mensen weten dit wel maar we zeggen het nog maar een keer voor de zekerheid, geef je hond nooit chocolade! Hier zit namelijk de stof theobromine in. Dit stofje heeft vervelende gevolgen voor je hond. Het zorgt namelijk voor een snellere en onregelmatige hartslag.. Dit kan in het ergste geval zelfs leiden tot een hartstilstand.

Hoe meer cacao, hoe meer theobromine. Pure chocolade is daarom al helemaal gevaarlijk. De hoeveelheid chocolade die gevaarlijk is voor je hond is afhankelijk van het gewicht van je hond. Symptomen van een theobromine vergiftigen zijn braken, diaree, koorts en onrustig gedrag. Denk je dat je hond chocolade heeft gegeten? Ga dan altijd even langs de dierenarts!

2. Mosterd

Geef je hond geen mosterd. Dit kan leiden tot een ontsteking van het maag darmkanaal, lever, nieren en huid. Pas ook op met mosterdzaad, dit heeft hetzelfde effect. Hoe lekker je hond een lepel mosterd ook blijkt te vinden, doe het niet! Het gevolg is nameijk, je hond aan de diaree en jij aan de schoonmaak!

3. Noten

Hoe smekend je hond ook kijkt, laat hem niet meegenieten met jouw bakje nootjes op een zaterdagavond. Je moet vooral oppassen met walnoten. Deze zijn giftig voor honden. Wanneer je hond een walnoot heeft gegeten kan hij verlamd raken en koorts krijgen. Een walnoot zal je hond niet direct doden maar ze worden er goed beroerd van.

Ook andere noten kun je beter niet aan je hond voeren. Macadeamianoten zijn bijvoorbeeld ook giftig en hetzelfde geldt voor amandelen.

4. Leverworst

Er is geen hond op deze aardbol die zijn neus zal ophalen voor een plakje leverworst of smeerworst. Hoe blij je je hond er ook mee maakt, je moet erg oppassen met leverworst. Er zit namelijk erg veel vitamine A in en dit is slecht voor je hond.

Lees ook  Deze stier werd gekweekt voor z’n enorme spieren. Maar kijk als hij zich omdraait en begint te wandelen.

Honden kunnen vitamine A namelijk niet afbreken waardoor het wordt opgeslagen in het lichaam. In de loop der tijd loopt het vitamine A niveau zo hoog op dat een giftig niveau wordt bereikt en je hond erg ziek wordt. Symptomen zijn hoofdpijn, braken, vermoeidheid en afwijkingen aan de ogen, huid en botten. Hoge dosissen kunnen ook de lever beschadigen.

Je hond mag dus best af en toe een plakje worst maar maak het niet te gek! Wil je helemaal geen risico lopen kies dan een andere beloning dan een plakje worst.

5. Uien en knoflook

Alles uit de uien familie kun je beter uit de buurt van je hond houden. Hier vallen dus ook bieslook, knoflook en prei onder. Er zit namelijk een stofje in uien wat de rode bloedlichaampjes van je hond aantast. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Rode bloedlichaampjes zijn belangrijk voor de zuurstoftoevoer naar alle organen. Symptomen van bloedarmoede zijn lusteloosheid, kortademigheid en braken..

Dit stofje blijft ook in de ui zitten wanneer deze is verhit. Pas dus ook op met gebakken, rauwe, gedroogde ui of in ui poedervorm! Let ook op welke restje je aan je hond voert, we koken in Nederland nu eenmaal veel met ui en knoflook.. Kleine hoeveelheden ui en knoflook zijn nog niet schadelijk maar vanaf 15 gram ui per kilogram lichaamsgewicht van de hond wordt het gevaarlijk.

6. Xylitol

Xylitol is een kustmatige zoetstof en wordt bijvoorbeeld gebruikt in frisdrank en zoetjes maar zit ook in kauwgum en tandpasta. De stof is giftig en in te hoge dosering zelfs dodelijk voor honden. Let dus goed op wat je hond allemaal te pakken krijgt en oplikt. Ga direct naar de dierenarts wanneer je vermoedt dat je hond deze stof binnen heeft gekregen. Xylitol doet namelijk de bloedsuikerspiegel van je hond dalen en dit kan je hond fataal worden.

Poets dus ook niet de tanden van je hond met gewone tandpasta! Er zijn speciale producten voor de tandverzorging van honden op de markt zoals dentastix en hondentandpasta!

7. Rauw varkensvlees

Honden zijn van nature vleeseters maar dit betekent niet dat je je hond zomaar ieder vlees kan geven wat je maar wil. Zo wordt het sterk afgeraden je hond ooit rauw varkensvlees te geven.

Vooral rauw varkensvlees is gevaarlijk omdat hier het virus van Aujeszki in kan zitten. Is je hond eenmaal besmet met dit virus dan is dit altijd dodelijk.. De symptomen lijken op hondsdolheid. Denk aan schuimbekken, veel blaffen en gek gedrag. Er zijn geen medicijnen tegen dit virus dus kijk uit! Wanneer het vlees goed verhit is geweest is er geen risico meer op besmetting en kun je het gerust aan je hond voeren.

Lees ook  Dit is Monty, de kat met het Downsyndroom, die de harten van mensen uit de hele wereld gestolen heeft.

8. Avocado

Avocado’s zijn super gezond. Ja, voor mensen. Honden mogen absoluut geen avocado eten. Er zit namelijk de stof persin in en dit is voor een hond giftig. Het tast namelijk de hartspier aan.. Moet je hond braken en maakt hij een slome inactieve indruk bel dan de dierenarts.

De pit van een avocado bevat ook persin. Zorg er dus voor dat de avocado pitten in de vuilnisbak verdwijnt en je hond er niet bij kan. Ze zien het namelijk als een super leuk speeltje waar goed op gekauwd kan worden.

9. Fruit pitten

De pitten van appels en peren bevatten blauwzuur. Dit maakt ze giftig voor je hond! Nu zijn honden eigenlijk geen fruiteters maar omdat ze al zo lang bij mensen wonen eten ze het wel. Een stukje appel kun je je hond dus wel geven maar zeker geen klokhuis!

Let ook op met kersenpitten deze bevatten ook blauwzuur. Heeft je hond een fruit pit gegeten ga dan altijd naar de dierenarts om te vragen om advies.

10. Melk en zuivelproducten

De meeste honden zijn er gek op. Melk, yoghurt en vooral kaas is een echte lekkernij voor ze. Maar de lactose in deze melkproducten kan je hond ziek maken. Alle honden zijn namelijk wanneer ze geen puppy meer zijn lactose intolerant. Dit betekent dat hun lichaam lactose niet kan afbreken. Hierdoor kan je hond last krijgen van zijn spijsvertering en ben jij degene die de troep in huis mag opruimen mocht het goed mis gaan.

11. Brooddeeg

In brooddeeg zit gist en dit is wat brooddeeg gevaarlijk maakt voor honden. Wanneer je hond deeg eet gaat het gistingsproces door in de buik van de hond. De deegbal wordt zo steeds groter wat voor problemen kan zorgen in de spijsvertering.

Er komen bij gisting ook veel gassen vrij waar je hond behoorlijk last van kan krijgen (en jij uiteindelijk dus ook als je begrijpt wat ik bedoel). Een veel groter gevaar is de alcohol die vrij komt bij gisting! Dit kan je hond zelfs vergiftigen want alcohol tast het zenuwstelsel van de hond aan.

Zelfverzekerde prutser gaat binnen 9 seconden al compleet gestrekt

Zo wordt een vrouwelijke agent op de achterbank zelf een keer betrapt