in

1 jaar celstraf voor dader ver-krachting en moord op Romy

Tegen de 14-jarige jongen uit Lunteren die ervan verdacht wordt zijn klasgenoot Romy Nieuwburg op 2 juni van dit jaar te hebben verkracht en gedood in Achterveld, heeft de officier van justitie vandaag de maximaal op te leggen straf van één jaar jeugddetentie geëist en de maatregel PIJ, ook wel jeugd TBS genoemd.

De zaak werd vandaag achter gesloten deuren behandeld, zoals gebruikelijk is bij minderjarige verdachten. Aanwezig in de zaal waren de ouders van zowel het slachtoffer als de verdachte, en enkele direct betrokkenen in het onderzoek.

1 jaar. Dat is dus de maximale straf voor het ver-krachten en vermoorden van een onschuldig meisje. De dader was verliefd op haar. Obsessief bezig met haar. Stalkte haar. Haar vriendinnen hadden een whatsappgroep om haar te waarschuwen als hij achter haar aan liep. Op de dag van de moord wacht hij haar op. Een half uur nadat hij haar gewurgd heeft, vraagt hij bij een boer die hij kent van een zorgboerderij om een glas limonade. “In Lunteren, Achterveld en Hoevelaken doet het verhaal de ronde dat de ouders van de jongen al langer om hulp vroegen voor hun zoon, die ernstige gedragsproblemen heeft. Ook de man van de zorgboerderij blijft het herhalen.” De jongen is chaotisch, soms agressief, moeilijk te peilen. En kennelijk gewetenloos.

Lees ook  Foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie op scherp

En nu moet hij van het OM 1 jaartje vastzitten voor zijn daad – het is de maximale straf. Over een jaar staat hij weer op het schoolplein. En op wie wordt hij de volgende keer verliefd? De jeugd-TBS kan – gelukkig – wel 7 jaar duren, en eventueel omgezet worden in dwangverpleging. We denken aan Michael Panhuis en hopen dat deze jongen lang en goed in de gaten gehouden wordt.

Lees ook  Dat je het even weet: We hebben in ons land meer en grotere spinnen dan ooit!

Ze houden meisje 4 jaar lang gevangen en ver-krachten haar meer dan 100 keer – nu wordt de hartverscheurende waarheid onthuld

Foto’s van 61-jarige in badpak gaan de wereld rond – kijk nu wanneer ze zich omdraait